Barnsäkert

Ett hem ska vara en trivsam och trygg miljö för hela familjen. Barnen tillhör dem som är mest utsatta för risker i hemmet. Det går inte att förebygga alla olyckor, men du kan ändå göra en hel del för att minska riskerna för de minsta.

Säkert kök

Kökets lådor och skåp innebär klämrisk för barn. Det finns särskilda beslag att montera på dessa. Om innehållet är farligt är det dock bättre att förse lådan eller skåpsdörren med ett riktigt lås, eftersom många barn kan lära sig att öppna de flesta skyddsbeslag. För att försöka undvika brännskador på ditt barn bör det finnas tippskydd, spisskydd och galler för luckan till spisen.

Kemikalier

Undersökningar visar att barn kan lära sig öppna de flesta skyddsbeslag som finns till lådor och skåp. Förvara därför aldrig farliga ämnen eller föremål inom barnets räckhöjd, inte ens i stängda skåp. Diskmedel, tvål, tvättmedel, målarfärg, lösningsmedel, mediciner, alkohol och andra farliga ämnen ska förvaras högt upp, gärna bakom stängd dörr.

Fallande föremål

Se till att lösa föremål är placerade utom räckhåll för barnet. Barn har förvånansvärt långa armar och kan ofta dra ner saker som står både på bordsskivor och arbetsbänkar. Undvik och/eller håll uppsikt över nerhängande bordsdukar, gardiner, lampor, blomkrukor, flaskor, knivställ, tunga böcker, tv och andra tunga eller vassa föremål som kan falla på nyfikna barn.

El och sladdar

Petskydd till lägenhetens vägguttag skyddar barn från elektriska stötar. Var också noggrann med att ditt barn inte kan dra eller bita i löst hängande sladdar. Med hjälp av sladdsamlare kan du på ett enkelt sätt samla ihop sladdarna i ditt hem. Du kan hitta sladdsamlare hos de flesta byggvaruhus.

Tändstickor och tändare

Se alltid till att ditt barn inte kan komma åt eventuella tändare eller tändstickor som du har i ditt hem. De flesta butiker säljer idag tändare försedda med säkerhetsspärr.

Farliga gömställen

Håll uppsikt över skåp, kistor och andra utrymmen som ditt barn kan vilja krypa in i. Det säkraste sättet att undvika att ett barn fastnar i ett skåp eller liknande är att hålla sådana utrymmen låsta eller se till att de inte alls går att stänga.

Lätt att svälja

Små saker och lösa delar på leksaker
kan vara farliga för barn, som kan kvävas om de får in det i halsen. Det finns testcylindrar
för att mäta storleken på saker, som hjälper dig att se om de är så små att de är farliga för ditt barn eller inte. 
En sak som helt och hållet får plats i en testcylinder är farlig för barn. Med hjälp av cylindern kan du gallra bort leksaker och prylar som är så små att de kan fastna i halsen på ditt barn.

Tänk på att bollar helst ska vara större än fem centimeter i diameter för att vara säkra leksaker åt små barn. Undersök nallar, dockor och andra saker för att vara säker på att knappar, nosar och små detaljer sitter fast ordentligt.

Förvara aldrig mediciner och piller inom räckhåll för barn, då de lätt kan uppfattas som godis. Vänd dig gärna till kommunens konsumentvägledare om du vill veta mer om säkra produkter för barn.
 Där bör du också kunna få tag på en testcylinder.

Persiennsnören

Snören till persienner och jalusier hänger ofta i barnhöjd och kan bli en farlig strypfälla för barn. Se därför till att fästa sådana snören högt upp vid fönstret, så att det inte hänger ner. Ett annat alternativ är att först ta bort den lilla plaständen som hänger i persiennsnörena och håller ihop dem. Därefter knyter du istället en knut i änden av varje snöre och låt snörena hänga fritt. På så sätt tar du bort öglan som barnet annars skulle kunna riskera att fastna i.

Fönster och dörrar

Lämna aldrig ditt barn ensamt i ett rum med öppna fönster och dörrar. Om du vill vädra, se till det finns en särskild spärr på balkongdörren eller fönstret som endast tillåter en liten springa. Vill du vara säker på att till exempel en balkongdörr inte åker upp kan du montera en låskedja på den.

Badrum

För att minimera halkrisken i badkar och på våta badrumsgolv kan du lägga ut en gummimatta och/eller se till att eventuella badrumsmattor har gummerad undersida som håller mattorna på plats. För korta barn kan det vara en god idé att skaffa en liten pall som barnet kan ställa sig på för att nå handfatet.

Lekplats

Om du skulle upptäcka brister eller fel på lekplatser som hör till huset vill vi gärna att du kontaktar oss så snart som möjligt.