Flytta

Grattis till ditt nya hem! Vare sig du flyttar in eller ut finns det massor att göra och komma ihåg innan du är klar. Men det finns också mycket du kan göra för att underlätta det hela. Läs gärna våra tips för att vara säker på att du tänkt på allt.

Flyttstäda

Lägenheten ska vara i så bra skick som möjligt när du flyttar ut. För att nästa hyresgäst ska kunna trivas och flytta in utan ytterligare städning är det viktigt att du är noggrann. Dessutom kan du tvingas betala för städning i efterhand om du slarvat. Nedan följer en checklista för städning av lägenheten. Bocka av för varje punkt du gjort, så missar du inget.

Det här ska du göra i köket:

Dra ut spisen och rengör den på alla sidor, samt väggen och golvet bakom och under spisen.
Rengör spisens ovansida och plattorna – även kanterna.
 Rengör ugn, plåtar och grillgaller.
 Om det finns en skärbräda i köksbänken, tvätta den på ovan- och undersidan.
 Damma och våttorka alla lampor som hör till köket. Ta loss lösa lampkupor och diska dem.
 Tvätta alla skåpdörrar och skåpens in- och utsidor. Rengör fläktfiltret och resten av fläkten.
Stäng av, frosta av och tvätta kyl- och frysskåp. Var noga med att samla upp allt smältvatten och lämna sedan dörrar till kyl och frys öppna.
 Se till att arbetsbänkar, diskbänk, kranar och diskho är rena.
Putsa vägg och eventuellt kakel.

Det här ska du göra i badrummet:

Rensa golvbrunnen.
 Skura badkar, handfat, toalett och badrumsskåp – invändigt och utvändigt.
 Tvätta golv, väggar, spegel och eventuellt kakel.
 Gör rent under badkaret. 
Damma och våttorka lamporna.

Det här ska du göra i resten av lägenheten:

Ta bort eventuella heltäckningsmattor och mattejp. Dammsug och tvätta golven. 
Tvätta målade väggar, dammsug tapetserade väggar. Rengör alla element – glöm inte baksidan. 
Tvätta fönsterkarmar och golvlister. 
Dammtorka och putsa kontakter och strömbrytare. 
Putsa fönstren invändigt, utvändigt och mellan glasen. 
Damma av persienner.
 Torka ur alla garderober och förråd som hör till lägenheten. Rengör dörrar och dörrhandtag. Observera att samtliga ytterdörrar och fönster ska vara stängda och låsta när du lämnar lägenheten. Självklart ska också all utrustning som fanns i lägenheten när du flyttade in finnas kvar (som persienner, gardinstänger, balkongnycklar och dörrar).

Packa

Om du ska packa själv gör du klokt i att börja i god tid. Det tar tid att packa. Ju mer tid du har desto mer genomtänkt kan du göra det, vilket underlättar uppackningen. Passa på att gå igenom dina saker när du ändå håller på och gör dig av med gammalt skräp.
 Markera dina flyttlådor så du vet vad de innehåller. Vira in glas och porslin i silkespapper, i stället för tidningspapper. Dels tar silkespapper mindre plats än tidningspapper, dels svärtar silkespapper inte ner glas och porslin. På så sätt slipper du diska direkt efter uppackningen. Se också till att ingen flyttlåda blir för tung. Om du har tunga saker, packa dem i botten och lägg lätta saker ovanpå. Lämna ömtåliga och värdefulla föremål, som stora tavlor och lampor, till sist. Då behöver du inte riskera att de hamnar i vägen när du flyttar allt annat. Flytta blommor och växter så snabbt som möjligt och kom ihåg att ge dem vatten. Om det är kallt ute, packa in växterna väl för att skydda dem mot kylan.

Lådor och kartonger

Vill du vara säker på att packa i bra och hållbara lådor köper du riktiga flyttkartonger hos någon flyttfirma eller i något byggvaruhus. Vill du inte köpa kartonger kan du alltid fråga vänner och bekanta om de har flyttkartonger. Du kan också vända dig till butiker och be om banankartonger och andra kartonger som ändå ska slängas. Den som väljer att låta en flyttfirma genomföra flytten brukar få låna eller hyra flyttkartonger.

Parkera flyttbilen

När du flyttar in eller ut kan du få tillåtelse att ställa din flyttbil alldeles intill porten eller ytterdörren – även om det innebär att du måste köra in på gården. För mer information, kontakta din fastighetsvärd i god tid innan din flytt.

När ska man göra vad?

Utflyttning:

Du måste säga upp ditt hyreskontrakt skriftligt. Uppsägningstiden inleds vid månadsskiftet efter att uppsägningen kommit in. Den vanligaste uppsägningstiden är tre månader. För information om dina villkor, se ditt hyreskontrakt. Tänk på att du också måste säga upp eventuell garage- eller parkeringsplats.

Boka tid för besiktning av din lägenhet hos din fastighetsvärd.

Gör en flyttanmälan i god tid före flytten, så att du säkert får din post till din nya adress. Enklast gör du din flyttanmälan på Svensk adressändrings hemsida,www.adressandring.se. Se till att skicka flyttkort till dina vänner och andra som behöver det, exempelvis föreningar där du är medlem och liknande.

När flyttdatumet närmar sig är det även dags att flytta eventuella telefonabonnemang och att avsluta ditt elabonnemang. Kom ihåg att teckna ett nytt elabonnemang på din nya adress. I de flesta fall kan du göra ändringarna i god tid, vänd dig till dina telefon- och elbolag för information.
Du behöver också vara beredd att visa upp lägenheten du är på väg att lämna för eventuella nya hyresgäster.

Du ska lämna in samtliga nycklar och nyckelkopior senast klockan 12.00 den första vardagen efter att hyreskontraktet gått ut. Med samtliga nycklar menas även extra nyckelkopior som du kan ha gjort själv samt nycklar till förråd, tvättstuga med mera. Om någon nyckel saknas blir du debiterad för låsbyte, kostnaden varierar.

Inflyttning:

Gör en flyttanmälan i god tid före flytten, så att du säkert får din post till din nya adress. Enklast gör du din flyttanmälan på Svensk adressändrings hemsida, www.adressandring.se. Se till att skicka flyttkort till dina vänner och andra som behöver det, exempelvis föreningar där du är medlem och liknande.

När flyttdatumet närmar sig är det även dags att flytta eventuella telefonabonnemang och att avsluta ditt elabonnemang. Kom ihåg att teckna ett nytt elabonnemang på din nya adress. I de flesta fall kan du göra ändringarna i god tid, vänd dig till dina telefon- och elbolag för information.
Se också över din hemförsäkring. Det är extra viktigt om du flyttar från ett mindre boende till ett större, eller tvärtom. Kontakta ditt försäkringsbolag.

Kontrollera att lägenheten du flyttar in i är hel och ren. Om du är missnöjd med något ska du genast kontakta din fastighetsvärd för att få det åtgärdat.
Testa brandvarnaren så att du vet att den fungerar. Om det inte finns någon brandvarnare, säg till fastighetsvärden så fort som möjligt. Enligt lag ska det finnas minst en brandvarnare i lägenheten, det är vår skyldighet som fastighetsägare.

Kontrollera att dina nycklar stämmer, att du har fått rätt antal och att de fungerar som de ska. Som hyresgäst ansvarar du för att lämna tillbaka samtliga nycklar den dag du flyttar ut ur lägenheten.

Meddela din fastighetsvärd i god tid om du är intresserad av att hyra garage- eller parkeringsplats. Tveka inte heller att ta kontakt med fastighetsvärden gällande andra frågor om din nya bostad.

Flyttanmälan

Enklast gör du din flyttanmälan på Svensk adressändrings hemsida, www.adressandring.se