I köket

Köket är en plats som många ofta ägnar mycket tid i. För att det ska vara en trivsam plats för dig, din familj och dina vänner är det viktigt att det är fräscht och fungerar som tänkt. Här får du några tips om hur du tar hand om ditt kök så att det håller sig fint länge – och så att även nästa hyresgäst kan trivas.

Rengör spis och ugn

Rengör spis och ugn regelbundet, då fastnar inte matrester och smuts lika lätt. Passa på att torka av spisen varje gång du har lagat mat, så hinner inte smuts torka fast så hårt. Med jämna mellanrum bör du också gå igenom spisen och ugnen mer noggrant för att hålla dem i gott skick, hur ofta beror på hur mycket mat du lagar.

Så här gör du rent ugn och spis:

 1. En spis med plattor kan du tvätta med diskmedel, vatten och skursvamp. För att få bort smuts som fastnat på plattornas kanter kan du gnugga med stålull. Om du har en platt glaskeramikhäll bör du använda en skrapa och ett rengöringsmedel som är anpassade för spisen.
 2. Till ugnen finns särskilda rengöringsmedel att köpa i de flesta matbutiker. Läs på förpackningen för anvisningar. I många fall räcker det dock att tvätta ugnen med vatten och diskmedel, vilket är vänligare mot både dig själv och miljön. Kom ihåg att även tvätta ugnens ovansida/tak. Skölj noga, oavsett vilket medel du använder. Diska plåtar och grillgaller direkt efter användning om det fastnat matrester på dem.
 3. Dra ut spisen och städa bakom den. Dammsug eller sopa och torka av golv och väggar.

Matförvaring och skadedjur

Kök är utrustade med skåp och lådor för förvaring av mat. Tyvärr kan det hända att även andra än du är sugna på maten som finns i sådana utrymmen och risken finns att du någon gång drabbas av objudna gäster i form av skadedjur.

Du kan själv förebygga förekomsten av skadedjur i din lägenhet genom några enkla åtgärder.
Skadedjur trivs inte där det är rent och torrt, se därför till att hålla ditt kök rent. Förvara alltid livsmedel så torrt och kallt som möjligt. Använd tättslutande lock till eventuella burkar med matvaror i. Skulle du ändå drabbas av skadedjur i ditt kök bör du göra följande:

 1. Kasta alla matvaror som varit angripna och släng soppåsen genast.
 2. Töm skåpet och ta bort eventuellt hyllpapper.
 3. Rengör alla lådor och hyllor noga, gärna med dammsugare och våt trasa. Kom ihåg att kasta dammsugarpåsen du använt.
Om du efter städning och rensning fortfarande har kvar skadedjur i lägenheten ska du ta kontakt med din husvärd. Tänk på att inte mata småfåglar från fönster eller balkong. Dels skräpar fåglarna ner och kan sprida sjukdomar, dels lockar maten till sig andra smådjur som råttor och möss.

Göra rent kylskåpet

Det viktigaste för att behålla kylskåpet fräscht är att rensa det ofta. Gammal mat som blir stående kan lätt bli dålig. Torka regelbundet av hyllor, väggar och lister i kylskåpet. Någon gång per år kan du också behöva göra en mer utförlig städning av kylskåpet. Om det sitter is eller frost på kylskåpets väggar behöver du frosta av det.

Så här gör du:

 1. Stäng av skåpet och töm det. Medan du frostar av kan du förvara maten i en kylväska med kylklabbar eller i kassar med kylklabbar som du placerar på fuktsäkert ställe, som dusch eller badkar. Om du har balkong och om det är kallare ute än inne, kan du även samla maten i kassar med kylklabbar på balkongen.
 2. Låt eventuell is smälta av sig själv.
 Använd aldrig vassa föremål för att försöka ta bort den. Samla smältvattnet i en balja och torka regelbundet om vatten smälter ner på golvet i frysen.
 3. Torka av hyllor, lådor och väggar med en trasa. Diska alla lösa delar vid behov.
 4. Var noga med att rengöra listerna. Smutsiga eller feta lister håller inte tätt, vilket kräver mer energi för att hålla kylskåpet kallt.
 5. När du sätter på kylskåpet igen ska det hålla en temperatur på cirka +5 grader.

Frosta av frysen

En avfrostad frys år både mer energisnål och bevarar maten bättre. De flesta frys- och kylskåp är inte självavfrostande och behöver därför frostas av regelbundet.

Så här frostar du av frysen:

 1. Stäng av strömbrytaren till frysskåpet. Placera eventuella frysta varor i en kylväska med kylklabbar i, eller ställ dem i kylskåpet.
 2. Låt isen smälta av sig själv. Använd aldrig vassa föremål för att försöka tvinga bort den. Samla smältvattnet i en balja och torka regelbundet om vatten smälter ner på golvet i frysen.
 3. Torka av eller diska frysskåpets hyllor och lådor. När du sätter på frysen igen, se till att temperaturen hamnar på cirka -18 grader.

Installera hushållsmaskiner

En del hushållsmaskiner hör till standardutrustningen i våra lägenheter. Ibland vill dock hyresgäster ha fler maskiner än så. Det går bra att installera olika hushållsmaskiner, så länge det blir gjort på ett korrekt och fackmannamässigt sätt. Om det skulle uppstå skada i lägenheten på grund av en felaktigt installerad hushållsmaskin kan du som hyresgäst bli betalningsskyldig.

Vid elinstallationer måste alltid behörig elektriker anlitas. Om du har några frågor eller känner dig osäker, tveka inte att kontakta din husvärd.

Installation av diskmaskin:

 1. Kontrollera att det finns en anslutning till diskmaskin i ditt kök. Om inte, kontakta din husvärd innan du gör något.
 2. Se till att diskmaskinen står på vattentätt underlag.
 3. Koppla sladden till ett jordat uttag.
 4. Avloppslangen måste komma i nivå med toppen av diskmaskinen innan den ansluts till avloppet. Annars finns risk för att vattnet rinner ur maskinen när den är igång.
 5. När diskmaskinen inte är igång ska det finnas en kran som ska vridas av för att stänga vattentillförseln.
 6. Var vaksam på vattenläckage.

Spisfläkt:

Om du skulle vilja installera en ny spisfläkt måste du först få ett godkännande av oss, eftersom fläktar kan påverka ventilationen i hela huset.

Övriga installationer:

För installation av särskild spis, ugn, mikrovågsugn eller andra maskiner som kräver större åtgärder i köket ser vi gärna att du först kontaktar din husvärd.

Läs även: