Tapetsera

Om dina gamla tapeter är solkiga kan det vara dags att byta till nya. Kanske har du målade väggar men vill hellre ha tapetserade? Oavsett vilket så är det inte särskilt svårt att tapetsera. Om du aldrig tidigare har tapetserat kan det dock vara en god idé att ta hjälp av någon person med mer erfarenhet i början.

Tänk på att det färdiga resultatet ska se fackmannamässigt ut och att förändringen inte ska bli för extrem. Lägg ner lite extra tid på ett ordentligt förarbete, det har du alltid igen i slutresultatet.

Kontakta gärna din husvärd för att berätta vad du vill göra och få klartecken innan du börjar. Om du vill ha fler råd om tapeter och tapetsering kan du med fördel vända dig till din närmaste tapethandlare.

Det här behöver du:

 • Tapetklister (om du inte använder förklistrade tapeter)
 • Pensel, roller, tapetborste, tvättsvamp
 • Spackelmassa och spackel
 • Sandpapper och slipkloss
 • Tumstock, tapetlinjal, tapetkniv
 • Lod (eller tillverka ett eget av ett långt snöre och ett tungt föremål att hänga i det, exempelvis en sax)
 • Täckpapper för golvet, eventuellt ett tapetbord (du kan fråga efter engångsbord hos din tapethandlare)

Så här gör du:

 1. Täck golvet med papp.
 2. Om det finns strömbrytare och eluttag på väggen – slå av strömmen och ta bort täcklocken.
 3. Stryk spackelmassa på skarvar och ojämnheter. Slipa till en jämn yta med sandpappret när spackelmassan torkat. Damma av. Skär eller slipa bort lösa bitar av den gamla tapeten.
 4. Mät väggens höjd och skär till en tapetvåd med någon centimeters marginal såväl upptill som nertill.
 5. Pensla på rikligt med lim. Vik ihop våden ett par, tre gånger. Låt tapen ligga och svälla i minst 10 minuter.
 6. Börja tapetsera vid eventuella fönster. Då faller ljuset snyggast på skarvarna.
 7. Det är viktigt att den första våden blir rakt uppsatt. Ta hjälp av lodet, som du hänger från väggens överkant. Först fäster du vådens övre del. Därefter börjar du med att släta ut tapeten från mitten och utåt, avsluta med att trycka fast den vid golvlist och tak. Bli inte orolig om din nyuppsatta tapet har små blåsor eller ser fläckig ut – tapeten slätar normalt ut sig när den torkar.
 8. Skär bort överflödig tapet och tvätta bort eventuella limrester omedelbart med lätt fuktad trasa. Om du tapetserat över uttag eller liknande, skär hål i tapeten där uttaget är.
 9. Fortsätt med nästa våd. Fäst omlott eller kant i kant – anvisningar om hur tapeten ska klistras upp finns normalt på tapetens baksida. Håll koll på eventuell mönsterpassning.
 10. Vid hörn ska våden gå in cirka 1-2 centimeter på nästa vägg. Använd lodet igen för att vara säker på att nästa våd blir rak.

Tips! Läs anvisningarna som kommer med tapetrullen noga innan du börjar. Där står hur mönstret ska passas in och om våderna ska läggas kant i kant eller omlott. Ha alltid ett vasst rakblad i tapetkniven, ett slött blad trasar lätt sönder tapetkanten.

Läs även: