Tvättråd

De flesta hyresgäster tvättar i våra fastigheters gemensamma utrymmen. För allas trevnad är det viktigt att vi hjälps åt att sköta dessa utrymmen, att vi städar efter oss och är noga med att hålla tiderna.

Ta hand om din tvätt på bästa sätt! Här har vi samlat lite kunskaper och råd om tvätt som kan hjälpa dig att tvätta rent utan att slita ut varken kläder, hushållsekonomi eller miljö i förtid.

Observera att alla temperaturangivelser är angivna i Celsius.

Sortera smart

För att undvika att färggranna plagg färgar av sig på vittvätt och att kläder tappar form eller krymper är det viktigt att sortera tvätten ordentligt.

  1. Sortera tvätten i färghögar. Exempel på färgsortering är att samla allt vitt i en hög medans du i en annan hög kan samla mörka färger som svart, brunt och mörkblått. En tredje hög kan rymma röda och gula färger och en fjärde bygga på grönt och blått. Ytterligare indelningar kan innehålla till exempel olika pastellfärger och beige.
  2. Dela upp varje hög enligt de temperaturangivelser som finns på plaggens tvättetiketter.
  3. Om du har för många och för små högar – rationalisera och slå ihop. I de flesta fall funkar det utmärkt att tvätta de flesta klädesplagg i 40 grader, så länge det handlar om lättsmutsad tvätt. Genom att bara köra fulla maskiner sparar du energi. Tumregeln är att maskintrumman ska vara fylld så mycket att du få plats med din knytnäve ovanför tvätthögen.

Vatten och tvättmedel

Sveriges vatten är indelat i olika hårdhetsgrader, beroende på kalkhalten. Vattnets hårdhetsgrad avgör, tillsammans med vilken typ av plagg du vill tvätta, hur mycket tvättmedel du bör använda.

I delar av Skåne, till exempel, är vattnet hårt. Där behöver man därför ofta använda lite mer tvättmedel i tvättmaskinen än på andra håll i landet. I Eskilstuna är vattnet mjukt! Storleken på en normal tvättmaskin ”hemma” i en privatbostad är på mellan tre och fyra kilogram. I fastigheternas tvättstugor är maskinerna ofta lite större och rymmer mellan fem och sex kilogram. Läs på tvättmedelsförpackningens guide hur mycket tvättmedel du bör använda när du tvättar i Eskilstunas mjuka vatten.

Överdosera inte! Onödig användning av tvättmedel är en stor miljöbov och bidrar till att övergöda våra hav och sjöar. Rester av tvättmedel som blir kvar i tvättmedelsfacken på maskinerna kan också lätt mögla och bilda giftiga mykotoxiner, vilka kan spridas med inomhusluften och riskera att framkalla både allergier och cancer. För mycket tvättmedel sliter dessutom på kläderna.

Till färgade textilier bör du använda kulörtvättmedel, som inte innehåller blekande ämnen som tvättmedel för vittvätt. Vittvättmedel innehåller blekmedel som hjälper till att hålla vita plagg fräscha längre.

Försök välja produkter som är skonsamma mot såväl naturen som din egen hälsa när du köper tvättmedel. Titta också gärna efter symboler som visar att medlet rekommenderas för allergiker. I dag är de flesta tvättmedel miljömärkta, till stor del tack vare att dagligvaruhandeln ofta ställer krav på miljömärkning för att sälja dem. Enligt Naturskyddsföreningen kan du vara säker på att omärkta produkter, om du skulle råka hitta det, skiljer sig radikalt från dem som är miljömärkta.

Många gillar att använda sköljmedel för att kläderna ska kännas mjukare. Om du vill använda sköljmedel, tänk på att först kontrollera att dina plagg tål det. Många syntetplagg och linnekläder förlorar funktion och styrsel av sköljmedel.

Använd inte vanligt tvättmedel när du tvättar ull och silke, enzymbaserade tvättmedel bryter ner ylle och siden och förstör kläderna.

Torka

På plaggets tvättetikett står normalt hur plagget ska torkas för att må bäst. De flesta textilier kan hängas upp på linor, antingen i torkrum eller utomhus. För att få mjukare plagg kan du torktumla dem, tänk dock på att tumling kan slita på tyger. För hög temperatur i torkskåp eller torktumlare kan också göra att ett plagg krymper. Om du väljer att torka kläder utomhus på balkongen, tänk på att inte låta tvätten hänga ute längre än nödvändigt. Dels för att undvika solblekning, dels för att undvika onödiga föroreningar och pollen på kläderna.

Fläckborttagning

Fläckar på textilier försvinner lättast om du tar bort dem så snart som möjligt. Men olika fläckar ska behandlas på olika sätt. Om du inte får bort fläcken med hjälp av följande tips och vanligt tvättmedel i tvättmaskin finns numera ofta flera olika fläckborttagningsmedel att välja mellan i de flesta matbutiker.

  • Blod: Ta bort med kallt vatten och tvål. Intorkat blod försvinner med hjälp av tvättmedel.
  • Blåbär och andra bär: Ta bort med citronsyralösning eller kokande vatten, tänk dock på att plagget måste tåla temperaturen om du vill koka.
  • Bläck och tusch: Ta bort med tvål och vatten, citronsyra eller fläckborttagningsmedel.
  • Fett och olja: Förbehandla med flytande tvättmedel innan plagget tvättas i maskin.
  • Rödvin: Häll salt på fläcken som kan hjälpa till och suga upp vinet. Tvätta därefter plagget.
  • Stearin och tuggummi: Lägg i frysen och bryt/skrapa bort när det stelnat. Tvätta därefter plagget.
  • Extra smutsiga plagg: Blötlägg en stund i vatten med lite tvättmedel innan maskintvätt.

Mangla

I de flesta av våra tvättrum finns möjlighet att mangla lakan, dukar och andra tyger. Innan du börjar mangla, läs noggrant igenom instruktionerna som finns till mangeln. Försök aldrig mangla textilier med knappar och liknande. Kom ihåg att inte låta barn vistas i tvätt- eller mangelrummet utan vuxens närvaro.

Vad betyder symbolerna?

I de flesta klädesplagg och textilier finns normalt en fastsydd etikett med symboler för skötselråd. Här kan du se vad de betyder.

Tvättsymboler

Symbolen för tvätt är formad som en tvättbalja. I symbolen står angivet hur varmt plagget kan tvättas, normalt 30, 40, 60 eller 90 grader. Ställ in tvättmaskinen på motsvarande temperatur.

Om tvättsymbolen saknar temperaturangivelse och i stället innehåller bilden av en hand innebär det att plagget är ömtåligt och ska handtvättas i högst 40 grader. Vissa tvättmaskiner har skonprogram för den här typen av plagg. Om du ändå känner dig osäker på om ett plagg klarar maskintvätt, välj då att handtvätta.

Om tvättsymbolen har ett streck under sig innebär det att plagget bör tvättas i halvfylld maskin och med endast kort centrifugering. Två streck under tvättsymbolen betyder att plagget kräver än mer varsam behandling, även det i halvfylld maskin och med mycket skonsam eller ingen centrifugering.

En överkryssad tvättsymbol betyder att plagget inte tål vattentvätt alls. Vänd dig då till närmaste kemtvätt för hjälp

Kemtvättssymboler

Symbolerna ”P”, ”F”, ”A” står för olika typer av kemtvätt. Vänd dig till din närmaste kemtvätt för mer information.

En överkryssad cirkel betyder att ditt plagg inte kan kemtvättas.

Blekning

En triangel med bokstäverna ”CL” innebär att klorblekmedel kan användas på ett plagg.
En överkryssad triangel betyder att plagget inte tål klorblekmedel.

Torksymboler

På plaggets tvättetikett står normalt hur plagget ska torkas för att må bäst. De flesta textilier kan hängas upp på linor, antingen i torkrum eller utomhus. För att få mjukare plagg kan du torktumla dem, tänk dock på att tumling kan slita på tyger. För hög temperatur i torkskåp eller torktumlare kan också göra att ett plagg krymper. Om du väljer att torka kläder utomhus på balkongen, tänk på att inte låta tvätten hänga ute längre än nödvändigt. Dels för att undvika solblekning, dels för att undvika onödiga föroreningar och pollen på kläderna.

En kvadratisk symbol med en cirkel inuti betyder att ett plagg tål torktumling. Om cirkeln innehåller en prick innebär det att plagget endast bör torktumlas i låg temperatur, max 40 grader. Om symbolen istället innehåller två prickar innebär det att plagget tål tumling i normal temperatur, max 60 grader.

Om cirkeln i symbolen istället är helt fylld betyder det att plagget endast bör torktumlas utan värme. Och om hela torktumlarsymbolen är överkryssad bör plagget inte torktumlas alls.

En kvadratisk symbol med ett vågrätt streck betyder att plagget ska ligga plant när det torkar.

Om det vågräta strecket i stället hänger böjt i symbolens överkant kan plagget hängtorkas.

Om kvadraten innehåller tre lodräta streck intill varandra innebär det att plagget ska dropptorka utan att vridas ur innan det hängs upp.

Strykning

Stryksymbolen är formad som ett strykjärn och det innehåller olika antal prickar beroende av vilken värme ett plagg tål.

När stryksymbolen har en prick i sig ska tyget strykas på låg värme, max 100 grader. Två prickar betyder medelvarmt strykjärn, max 150 grader, och tre prickar innebär att tyget klarar ett hett strykjärn, max 200 grader.

Om stryksymbolen är överkryssad innebär det att plagget inte tål att strykas

Läs även: