Två personer framöver en öppen dörr i ett bostadhus.

9 september 2024

Plats för fler kostnadsfria aktiviteter i Fröslunda

På Björkhultsvägen 33 i Fröslunda hyr den ideella föreningen Brobygget lokaler av Kfast. Lokalerna är nya för föreningen sedan 1 juni och innebär en dubblering av lokalyta och många fler möjligheter för kostnadsfria aktiviteter för Fröslundaborna.

I de här lokalerna har vi mycket mer utrymme än tidigare. Vi har till exempel plats för ett pingisbord och två olika studierum, vilket är väldigt tacksamt när vi har läxhjälp. Här har vi dessutom lekrum för medföljande barn och ett eget förrådsutrymme, istället för att vi hyr ett separat förråd som tidigare. Dessutom kan vi nu växla upp vårt arbete med de uppskattade föräldrautbildningarna som vi har i samarbete med socialförvaltningen. Det var trångt i de förra lokalerna, så här blir det ett jättelyft, säger Jonny Pettersson som är ledamot i föreningen.

Porträttbild av person i tröja med texten "Brobygget" på bröstet,

Aktiviteter sex dagar i veckan

Historien om Brobygget och Kfast börjar 2017, när Jonny och några av hans kompisar ville göra något för Eskilstuna. Att verksamheten hamnade i Fröslunda var mest en slump, det var här kompisgänget hittade en lokal på Björkhultsvägen 25 som de hyrde av Kfast. Verksamheten startade med språkfika och utökades snart med läxhjälp som efterfrågades av besökarna. Det är valfritt att betala medlemsavgift, föreningen finansieras tack vare bidrag från bland annat Eskilstuna kommun och de kommunala bolagen, däribland Kfast.

Språkfika är fortfarande den aktivitet som drar mest folk. Idag har vi verksamhet sex dagar i veckan och ett 40-tal volontärer som hjälper till med aktiviteterna, berättar Jonny.

Interiörbild av rum med bokhyllor, bord och stolar.

Behövde mer plats för fredagsmys

Behovet av att flytta till nya lokaler uppstod 2023, när Brobygget arrangerade fredagsmys med efterföljande trygghetsvandring i Fröslunda.

Trygghetsvandringen gick bra, men fredagsmyset var så uppskattat att vi helt enkelt fick stänga dörren eftersom alla som ville vara med inte fick plats. Vi spanade länge på en ny lokal hos ett annat fastighetsbolag men fick inget napp där, så tillslut ringde jag Camilla som jag har haft kontakt med kring vår tidigare lokal. Hon hjälpte oss att hitta den här lokalen, där Kfast tidigare hade personalutrymmen.

Kfast lämnade kvar en del saker här i lokalen som vi är tacksamma för, säger Marie Pettersson, Jonnys fru som är kassör i föreningen.

Vad skulle ni vilja skicka med till Fröslundabor som ännu inte besök er i Brobygget?

Välkomna hit! Vi har märkt att etniska svenskar har svårt att ta sig hit, det är synd för här finns en chans att lära känna sina grannar.

Vad tycker du om Kfast som hyresvärd?

Jag tycker att Kfast är en skitbra hyresvärd! Vi har ingenting att klaga på. Vi som hyresgäster ansvarar för förbättringar i lokalen, vitvaror och belysning och men är det andra fel tar Kfast det.

Porträttbild av person som sitter i en soffa, iklädd tröja med texten "Brobygget" på bröstet.


Vad tycker du om Fröslunda?

Jag har blivit förälskad i Fröslunda! Det är ett jättefint område som tyvärr står på Polisens lista över utsatta områden. Vårt mål är att Fröslunda ska vara borta från den listan senast år 2027. Det här området är idealet med alla kullar, backar och träd att lattja kring för barn! Min dröm är att vår lokal ska vara ett ställe dit skolbarnen går innan mamma och pappa kommer hem, istället för att gå hem till en tom lägenhet eller torget.

Invigning 14 september

Lördagen den 14 september klockan 11.00 15.00 inviger Brobygget sin nya lokal på Björkhultsvägen 33. Alla nyfikna är välkomna att hälsa på, föreningen bjuder på grillning, lekar, levande musik, mat och kul för hela familjen.